14 kişinin hayatını kaybettiği MCG Tower faciası; Hataylı depremzedelerin adalet mücadelesinde zamanın ağırlığı

6 Şubat’ta Hatay İskenderun’da da meydana gelen yıkıcı depremde MCG Tower’ın çökmesi sonucu 14 kişi yaşamını yitirdi. Depremzedelerden Süheyl Sümbültepe, anne ve babasını kaybettiği bu facia sonrası başlatılan hukuk mücadelesinin detaylarını paylaştı. Sümbültepe, “Zaman depremzedenin aleyhine işliyor. Ne kadar eksik olursak olalım, kaybettiğimiz insanların arkasında akılla, bilimle, sabırla durmaya devam edeceğiz,” diye konuştu.

MCG Tower’daki yıkımın ardından başlatılan hukuki süreçte, Konya Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı ve eksik bilgiler içerdiği iddia edilen bilirkişi raporları tartışma konusu oldu. BirGün’den Sibel Bahçetepe‘nin aktardığına göre, Sümbültepe, raporların adeta fotokopi şeklinde hazırlandığını ve bilinçli yanıltmalar içerdiğini belirtti. İskenderun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ekim’de görülecek üçüncü duruşmada, tüm sanıkların zorla getirilmesine karar verildi.

Sümbültepe, binanın inşa edildiği malzemeler ve yapısal özellikler konusunda da bilgi verdi. “Deprem yönetmeliğine uygunluğu çok büyük tartışma konusu. 3 yıllık bir bina yıkıldı. 14 kat boyunca binanın statik projesinde olmayan çelik ve betonarme kirişler var,” dedi. Ayrıca, binanın yıkılmasına yol açan tasarım ve inşaat hatalarına dikkat çekti.

Sümbültepe, mücadelesinin sadece müteahhitlerle değil, devletin diğer kademelerindeki sanık avukatlarına yakın olan “kokuşmuş bir yapı” ile olduğunu ifade etti. Adaletin sağlanmasının zorlaştığını belirten Sümbültepe, “Deprem davaları çok daha yalnızlaştırılmış bir dönemde. Gelin MCG Tower sizin deprem davanız olsun,” diyerek herkesi bu mücadeleye destek olmaya çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir